Общност

Присъедини се към читателския ни клуб

Обичаш ли да четеш книги и след това да ги обсъждаш с приятели?

Каним те да се присъединиш към читателския клуб на фондация „Екатерина Каравелова“. Всеки месец ще се събираме, за да дискутираме една книга, чиято тема по някакъв начин е свързана с работата ни.

Първата ни среща е на 6-ти април от 18:30 часа. На нея ще обсъждаме книгата на Лив Стрьомквист „Плодът на познанието“. Вдъхновението за този избор дойде от подготовката на събитието „Здраве: от жени за жени“, където една от темите e сексуално и репродуктивно здраве.

Срещите на клуба ще се провеждат в офиса на фондацията в град Пловдив – ул. Капитан Райчо (до магазин DM).  Местата са ограничени, затова те каним да се регистрираш тук: https://forms.gle/dKZsLmgbwxWJUUzb8.

Повече за книгата „Плодът на познанието“ на Лив Стрьомквист от българския издател „Жанет 45“:

Какво е прието да наричаме „женски полов орган“? Защо хората развиват такова непримиримо, нееднозначно, противоречиво отношение именно към тази част от човешкото тяло? Защо думата „вулва“ отсъства от ежедневния език, а менструацията е табу? Как са се променяли възгледите за биологическия пол през вековете?
В търсене на отговори на тези въпроси Лив Стрьомквист се насочва към културата на Античността и Средновековието, Зигмунд Фройд и Жан-Пол Сартр, „Спящата красавица“ и шведската поп музика, интернет форумите и заглавните страници на вестниците, в опит да изгради събирателен образ на органа, който Гюстав Курбе нарича „Раждането на света“.