Общност ТЯ в България

Общност ТЯ в БългарияНационалната доброволческа мрежа „ТЯ в България” към фондация „Екатерина Каравелова” обединява 32 доброволки в 11 местни екипа в Пловдив, Варна, Габрово, Видин, Плевен, Велико Търново, Сандански, Стара Загора, Монтана и Враца. 

Какво представлява социалният формат ТЯ в… ™?

ТЯ в…™ е месечно събитие, което дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Целта на събитието е да бъде уютно място, където други момичета и жени намират вдъхновение и подкрепяща среда в следването на своите стремежи.

Защо го правим?

Когато организирахме първите дейности на Фондация „Екатерина Каравелова“ в села в Северозападна България, се сблъскахме с изключително ниската самооценка на жените там. Този феномен обаче се оказа силно разпространен и сред жени, които живеят в градовете.

Именно затова със социалния формат ТЯ в…™ целим да предоставим платформа на жените, които всеки ден правят невероятни неща в своите градове и общности, но не са широко известни. В основата на тази дейност и нашето убеждение, че България има нужда от повече уверени в способностите си жени.

Общност ТЯ в БългарияКак започна всичко и как се разви?

През май 2018 г. фондацията организира обучение „Гражданско участие за начинаещи активистки“ в град Пловдив. По време на обучението се зароди идеята за социално събитие, което всеки месец да дава възможност на две жени от града да разкажат за себе си и каузите си, препятствията, които са срещнали и успехите, които са постигнали. Така през юни 2018, Марина, Елена и Кирина организираха първото издание на „ТЯ в Пловдив“. Събитието се оказа толкова емоционално и въздействащо, че започнахме да го провеждаме редовно, всеки месец давайки дума на нови две вдъхновяващи жени. 

В края на 2018-та социалният формат стартира и във  Варна, а през 2019-та създадохме доброволчески екипи в Габрово, Велико Търново и Сандански. През същата година социалният формат ТЯ в… получи номинация за „Национална доброволческа инициатива“ на 2019 година. През 2020-та мрежата на ТЯ в България се разрастна с присъединяването на Стара Загора, Ловеч, Плевен, Видин, Монтана и Враца. 

Равносметката в края на 2021 година показва сплотена доброволческа мрежа от 32 жени в 11 града, 95 проведени събития, 190 говорителки, почти 2500 души във Фейсбук общността на социалния формат, стотици посетители на събитията на живо и десетки хиляди гледания на онлайн излъчванията на формата.

Общност ТЯ в БългарияКой организира събитията?

Във всеки град събитието се организира от екип от доброволци в партньорство с местни заведения, галерии и популярни места за срещи. Всички екипи от различните градове са свързани в обща национална мрежа. На национално ниво зад инициативата стои Фондация „Екатерина Каравелова“, която оказва подкрепа на всички местни екипи с координация и менторство, публикуване на интервюта в сайта и популяризиране в социалните мрежи. Фондацията редовно организира онлайн срещи на доброволческата общност, национална лятна среща на доброволците и обучения по различни теми, с които доброволците развиват нови компетентности.

 

Ако искате да научите повече за събитията и доброволците във всеки град, посетете интернет страницата на социалния формат тук – https://www.sheinbulgaria.org/ 

Какво е социалното въздействие от събитията?

Изграждането на подкрепящи се женски общности е изключително важна част от работата на Фондация „Екатерина Каравелова“. Обратната връзка, която получаваме от доброволците, говорителките и гостите на събитията ТЯ в.. в цялата страна ни кара да вярваме, че социалният формат допринася за създаването и развиването на именно такива солидарни общности.

„Цялото събитие беше невероятно! Екипът ви ме накара да се чувствам наистина специална и оценена, както с публикуваното интервю, така и с представянето ми в началото на презентацията. Освен това срещнах много нови и изключително интересни хора, с които поддържам връзка и сега. Открих и нови партньори, които станаха част от Coding Girls и с които ще продължим да работим и занапред! Благодаря ви много!“

(Говорителка)

„В общество, което учи младите момичета да са съперници е глътка свеж въздух да видиш толкова много жени, които се подкрепят и се радват на чуждия успех. Тръгнах си от събитието с чувството, че мога да покоря света“

(Посетителка)

„Като доброволец участвам в планиране на инициативи и обсъждане на нови идеи. Често подпомагам протичането на събитията „ТЯ в Пловдив“. Включвам се в обучения на Академията. Доброволчеството ми дава невероятна среда и усещане за общност със силен положителен заряд, в които да развивам себе си и да допринасям. То е възможност да разгърна себе си и да бъда полезна. С подкрепа на Академията организирахме допълнителни две събития в Пловдив за женската сила. Доброволчеството е прекрасен опит, истинско удовлетворение, силна вяра в света и хората, тук и сега.“

(Вероника, доброволка от екипа на „ТЯ в Пловдив“)