Програма за личностно развитие „ТЯ съм АЗ”

Програмата за личностно развитие „ТЯ съм АЗ” е специално разработена от екипа на Фондация „Екатерина Каравелова тримодулна обучителна програма за жени. Нейната цел е да отговори ефективно на постоянно идентифицираната нужда в работата ни с различни жени от цяла България от предоставяне на безопасно пространство и адекватна подкрепа за изграждане на по-голяма увереност, дълбинно себепознаване, идентифициране и заявяване на собствената визия за реализация и очертаването ѝ чрез конкретни цели. В рамките на 3 интензивни двудневни семинара с допълнителна индивидуална работа между тях, участничките имат възможност да погледнат вътре в себе си, да се опознаят добре и да разграничат личностните си ценности, качества и нужди от очакванията на средата около тях. Така те могат да определят от какво точно имат нужда в момента, какво е дълбинното им разбиране за личностно развитие, какво ги възпрепятства и какво им е необходимо, за да могат да го постигнат.

Програмата „ТЯ съм АЗ” не е набор от фиксирани знания и умения, които всички трябва да научат, за да практикуват по точно определен начин след това. Програмата е рамка, която стимулира участничките да преминат през различни провокации и преживявания и сами да изградят съдържанието – всяка сама за себе си. Ползите и резултатите за всяка една жена са строго индивидуални, спрямо конкретния етап от живота, в който се намира, възможностите, с които разполага и средата, която я заобикаля. За целта, програмата е изградена изцяло върху методите на неформалното образование, учене чрез преживяване, съпътствани с групов коучинг и индивидуално консултиране.

Програмата в резюме:

Модул 1 Потенциалът на личната история – личност, идентичност, цялостност”

Откриващ двудневен модул, който дава пространство на участничките, както да се опознаят помежду си и да изградят доверие, така и да си дадат възможност да се себепознят. Поставят се основите за познаване и разгръщане на личността и взаимодействието ѝ с общността

Модул 2 Картографиране посоката на развитие – капацитет, силни страни, разгръщане и визуализиране посоките на развитие”

Изработване на детайлен „портрет” със силни страни, компетенции и амбиции за развитие, надграден с визуализация на бъдещето и разгръщане на „портрета”. Стимулиране на групата като общност – полза, потенциал, взаимна подкрепа, местна реалност – силни и слаби страни. 

Модул 3 В света на действията – личностна и общностна ангажираност, изработка на личностни планове за действие и последващи дейности за общността”

Конкретизиране на картографирания потенциал на личностно и общностно ниво в планове за развитие. Идентифициране и заемане на собственото място в плана и заложените дейности, лична ангажираност. Рефлексия и оценка на изминатия път и посоката на развитие на последващите дейности.

До момента сме реализирали две издания на програмата за личностно развитие „ТЯ съм АЗ” – през 2019 и 2021 година с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и съфинансирани от индивидуални административни такси от участничките. Можете да се запознаете с част от участничките от предходните издания и техните отзиви за програмата тук:

Издание 2019 – видео обратна връзка

Издание 2021 - споделено от участничките

Деница Габровска за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
„Тя съм Аз и Аз съм Тя! Открих себе си във всяко от момичетата, с които се запознах на обучението. Вече знам, че не само аз минавам по „труден път”. Всички минаваме по този път на преоткриване на себе си. Благодаря на Академия „Екатерина Каравелова“, че е създала това обучение. Нека стигне до повече момичета и жени, защото е вдъхновяващо изживяване!“ Деница Габровска за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Програмата „ТЯ съм АЗ” ми даде както лични преживявания, така и гледна точка, че почти всички жени имаме много общи неща и, че си струва винаги първо да опознаваме човека, преди да си правиш мнение за него. Разбрах, че за да помогнеш на другите, първо трябва да помогнеш на себе си, както гласи един израз „Когато се чувстваш добре отвътре, изглеждаш добре и отвън” и започвам да привличам по-добро. Анастасия Чапкънова за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Анастасия Чапкънова за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Катерина Чобанова за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
„Исках да участвам в програмата на Академия „Екатерина Каравелова”, „ТЯ съм АЗ” още първия път, но явно за всяко нещо си има време и сега е точният момент. За мен програмата ми даде нови възможности за развитие, нови перспективи и нови пътечки по пътя към себе си! Програмата беше вдъхновение, споделеност, себеусъвършенстване. За мен тези месеци бяха едно пътешествие към най-тънките струни на сърцето и душата ми. Придобих увереност, разгърнах мечтите си, започнах да действам. Накрая ще си позволя да перефразирам думите на Ана Фройд: “Все търсих сила и увереност извън себе си, а те винаги са били въре в мен”. Катерина Чобанова за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
„Програмата ми даде възможността да погледна дълбоко в себе си и ме запозна със страхотни момичета, които ме научиха на много неща. С нетърпение очаквах всяко обучение, защото чувствах средата като дом. Благодаря ви, че създавате и правите това невероятно приключение.“ Ивелина Начева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Ивелина Начева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Екатерина Драгнева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Случват ви се и хубави неща, но някак не усещате радостта, може би ви липсва грижата, но не за тялото, а за вашата душа. Това личностно развитие ви дава свобода, вдъхновение, мотивация, позитивизъм, смелост и всичко това е поднесено като игра, за да усетите максимално лекота. Екатерина Драгнева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Осигурихте ми мотивираща и подкрепяща среда за развитие. Дадохте ми инструменти за опознаване на реакциите ми в определени ситуации, защо са такива и способността да анализирам и осмислям характерите на околните. Благодаря ви за позволението да бъда себе си, да направя устойчивата промяна, от която се нуждаех и търсех дълго време. Огромна признателност изпитвам към всички вас и усилията, които полагате ежедневно. За случаите, в които и вие имате нужда от побутване и мотивация: Да, има смисъл. Елена Чайлева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Елена Чайлева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”
Елица Колева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”.

Познах себе си във всяка Жена, участничка в ТЯ съм АЗ, защото успяхме да се свържем по магичен начин с Първоизточника, наречен Любов.

Всяка Жена е добре да бъде уважавана, зачитана, духовно извисена и посветена във Великия Женски-Матерен Дух, който е любящ, грижовен, силен, здрав и Величествен!

Знанието живее в Нас и чрез Нас!

Елица Колева за програмата ни „ТЯ съм АЗ”.

Програмата бе глътка свежест и сладост в период, в който имах много нужда. Благодаря на всички участнички – всяка една от вас е прекрасна. Много се надявам с много от вас да станем по-близки в бъдеще. Благодаря на Ели и Ширин за отношението и подкрепата. Преживяването бе много хубаво, изпълнено с игри, красиви разговори и моменти за свързване със себе си и другите. Виктория Богданова за програмата „ТЯ съм АЗ”
Виктория Богданова за програмата „ТЯ съм АЗ”
Жулиет Яркова за програмата „ТЯ съм АЗ”

Пътят към себе си е дълъг и никак не е лесен, но когато си обграден от вдъхновяващи хора, можеш истински да се насладиш на самото пътешествие. Безценно е да си сред хора от „твоята кръвна група”, защото в споделянето се ражда истинската магия. Именно затова съм благодарна, че имах възможността да съм част от програмата „ТЯ съм АЗ” – в нея „попътувах” заедно със страхотни хора, докато учех нови неща!

Жулиет Яркова за програмата „ТЯ съм АЗ”

Знам че в живота няма случайни неща и това изживяване беше поредното доказателство. Дойде в точното време и ми помогна да осъзная много неща, които ми пречеха да израсна. Срещнах прекрасни жени, които ми помогнаха да си припомня какво е ценно и важно за мен. Но най вече изкарах вътрешното си аз наяве и му позволих да изрази мисли и чувства, които отдавна пазеше само за себе си. Хубаво е да бъдеш сред приятели, които сега срещаш и в безопасна среда, в която може да бъдеш напълно себе си. Благодаря на Академия „Екатерина Каравелова”, която направи това възможност. Карина Азизян за програмата „ТЯ съм АЗ”
Карина Азизян за програмата „ТЯ съм АЗ”
Соня Колева за програмата „ТЯ съм АЗ”
Неслучайно ценностите на програмата „Тя съм Аз“ са любов, единство и баланс. През целия обучителен период преминаваш през различни фази на емоционалното си състояние, но в края на програмата достигаш до трите ценности, заложени в нея – любов към себе си, единство с вътрешното си Аз и баланс в душата. Осъществяваш връзка с всички участнички и откриваш приемане и разбиране, въпреки различните индивидуалности. Завършвайки програмата разбираш, че „Тя съм Аз“ и „Аз съм Тя“. Благодаря за възможността да открия частица от себе си във всяко едно от момичетата и по този начин да обогатя, разбера и приема себе си! Соня Колева за програмата „ТЯ съм АЗ”

Програмата е разработена от един от членовете на Фондация „Екатерина Каравелова“ – Нора Стефанова, експерт по неформално образование и развитие на човешкия капитал. В разработването на програмата тя слага фокус върху важни теми като себепознание, личностно търсене, осмисляне на собствения образ и себерефлексия.

Нора Стефанова е завършила Специална педагогика в Софийски Университет „Св. Климент Охридски” и Управление на човешките ресурси в Автономен университет на Барселона. Нора Стефанова се занимава с хора. Във всякакъв смисъл. Работила е като преподавател на деца в начална училищна възраст, младежки обучител и ментор в различни младежки организации, консултант човешки ресурси и обучител на екипите на големи международни и български компании.