Политики

Фондация “Екатерина Каравелова” като част от together.eu Leadership Academy в Брюксел

Припомняме си колко е важно да гласуваме на европейските избори, за да запазим демокрацията и да продължим борбата си за човешките права, равноправието между половете и всички европейски ценности, които искаме да защитим и подобрим.

На 19.03.2024 г. в музея  Autoworld в Брюксел се проведе обучението together.eu Leadership Academy, организирано от Европейския парламент, което имаше за цел да събере над 250 участници от организации на всички европейски държави и да им покаже как да провеждат успешни кампании за предстоящите европейски избори, за да мотивират повече хора да гласуват.

На откриващата церемония чухме Жауме Гийо – Говорител и генерален директор по комуникациите в Европейския парламент, Стивън Кларк – Директор на бюрата за връзка на Европейския парламент и Филип Шулмайстер – директор на кампаниите в Европейския парламент, които говореха за значимостта от съществуването на Европейския съюз и гласуването на евроизборите. Жауме Гийо наблегна на влиянието, което има всеки един европеец да подобри живота си именно чрез гласуване – най-силният инструмент на демокрацията.  Стивън Кларк припомни за разделена Европа преди няколко десетилетия и как възможността за пътуване и лесната комуникацията между хората са се развили с обединението ѝ. Филип Шулмайстер обърна внимание на това колко е ключово да осъзнаем защо правим нещо – защото трябва или защото ни интересува и как всеки един от нас има виждания, които да отстоява.

Обучението продължи с няколко уъркшопа и участниците, разделени по групи имаха възможност да чуят презентации на специалисти, да бъдат част от дискусии, да се включат в игри и да решават конкретни задачи. Обърна се внимание на подхода към различните поколения –  от бейби бумърите до последното поколение Z. Поколенията имат своите уникални характеристики, предвид специфичните времена в които са живели и въпреки, че всички искат качествен живот, представата за това точно какъв да бъде и как да бъде постигнат е различна, какъвто следва да бъде и подходът към всяка една възрастова група.

Ключов момент за насърчаване хората към гласуване е да се насочи фокусът не към самото гласуване, а към гласоподавателя – какви са неговите нужди, какви знания има той и как чрез свързване с други хора може да се обмени информация и да се усети подкрепа на идеи и разбирания в различните общности.

В последните години навлиза все по-масовото използване на изкуствен интелект. И макар и понякога да изглежда плашещо, това са едни  инструменти, които биха могли да спестят време и да дадат идеи на всякаква тематика. Участниците имаха честта да присъстват на лекция на Шон Елул – малтийски технологичен предприемач и съосновател на Metaverse Architects, компания, която специализира технологиите, особено в областта на развитие на виртуални светове и метавселена. AI има развиваща роля и по отношение на изборите и неговите възможности могат да се използва за положителна демократична ангажираност на избирателя. 

Разнообразни теми и методики – участниците се вдъхновяваха един друг.  На финала имаха възможност да споделят впечатления и да обменят индивидуални идеи за провеждане на кампании, насочени към промотиране на гласуването на европейските избори в началото на юни 2024 г.