Политики

Форум за политики и действия за борба с насилието над жени

На 12 декември, дни след края на 16-дневната кампания на активизъм срещу насилието над жени, Фондация „Екатерина Каравелова“ взе участие във „Форум за политики и действия за борба с насилието над жени“.

Събитието беше организирано от Българска платформа към Европейско женско лоби съвместно с Български фонд за жените и реализирано с подкрепата на Съвета на Европа. Участие взеха народни представители, представители на редица европейски и български институции, дипломатически мисии, граждански организации, академичните среди и медии. Всички те се обединиха около необходимостта от неотложни действия за борба с насилието над жени от страна  на институциите.

Форума откри вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова, която заяви пълната си подкрепа за законодателни промени в страната.

С встъпителни думи и приветствия към участниците се обърнаха Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените, и Илиана Балабанова, председател на Българска платформа към Европейско женско лоби. Тя обърна внимание на изследване, проведено сред 5800 жени на възраст между 18 и 74 години на Националния статистически институт (НСИ), което беше публикувано на 25 ноември 2022 г. В него се посочва, че младите жени в България (на възраст между 18 и 29 г.) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор. Според проучването всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години е била жертва на насилие от настоящ или бивш партньор. Според две от три жени насилието в интимните връзки е много често срещано.

Европейското законодателство, свързано с насилието над жени, и българската реалност

Темата на първия панел беше „Европейското законодателство, свързано с насилието над жени, и българската реалност“. Изказвания  направиха Бианка Фарагау, член на Европейската комисия и Лаура Албу, член на GREVIO (независим експертен орган, отговорен за мониторинга на изпълнението на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие).

Народните представители Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Калина Константинова (Продължаваме промяната), Цветан Енчев (ДПС), Илина Мутафчиева (Демократична България), както и независимият депутат Явор Божанков бяха категорични, че от две до четири седмици са напълно достатъчни за приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие.

Обсъдени бяха и Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, Конвенция № 190 за премахване на насилието и тормоза в областта на труда и проблемите със сексуалната злоупотреба с деца и ранните бракове. 

Позицията на институциите и гражданския сектор в борбата с насилието над жени

Във втория панел на тема „Позицията на институциите и гражданския сектор в борбата с насилието над жени“ участие взеха омбудсманът на Република България, проф. д-р Диана Ковачева и Юлия Ковачева, заместник-министър на правосъдието.

На проблемите и нуждата от промени в българското законодателство обърнаха внимание Диана Викторова, главен инспектор в ГД „Национална полиция“, Мери Колинс от Европейско женско лоби и адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър алтернативи“.

Необходимостта от промени при предоставянето на социални услуги на жени и момичета и проблемите, които срещат при работата на терен представиха Дияна Видева от Сдружение „Асоциация Деметра“ и Диана Димова от фондация „Мисия Криле“.

Ние, от Фондация „Екатерина Каравелова“ също призоваваме за промени в Закона за защита от домашно насилие, защото вярваме, че всяка жена заслужава достоен начин на живот, както и навременна и ефективна защита от насилие.