Общност

„Момиче с потенциал“ и силата на женския гняв

По-емоционални ли са жените? Как се проявява женският гняв? Какво го поражда? Може ли той да има трансформираща сила и да предизвика положителна промяна? По тези въпроси ще разговяряме на следващата среща на Дискусионен клуб „ТЯ в Пловдив“, която ще се проведе на 24 август от 19:00 часа в Cat & Mouse Coworking, Пловдив

Темата за женския гняв ще бъде разгледана през ‘бонбонената’ призма на филма „Момиче с потенциал“ на режисьора Емералд Фенел. Главната роля играе Кери Мълган, а нейното брилянтно изпълнение печели сърцата на зрителите. Каси обикаля различни нощни клубове и се преструва на пияна и неадекватна. Когато джентълмените, „притекли ѝ се на помощ“, се опитат да се възползват от нея, тя показва истинското си лице. Филмът е носител на две награди BAFTA – за най-добър британски филм и най-добър сценарий.

Срещите на клуба се провеждат в малки групи в споделеното работно пространство на „Котка и мишка“, затова е необходима предварителна регистрация тук: https://forms.gle/3GjY9ovDT8nTPKY28

Основен фокус е темата за женския гняв. Тя ще бъде разгледана през филма „Момиче с потенциал“, но участниците могат да търсят препратки в други произведения, да видят как е застъпена в любими техни филми, сериали и книги и да споделят собствените си преживявания.

Дискусионният клуб „ТЯ в Пловдив“ се заражда като естествено продължение на добре познатия едноименен социален формат, който вече 5 години създава пространство за споделяне на лични истории и дава възможност за нови разнообразни ролеви модели и овластяване на жените в България.

По време на събитията на дискусионния клуб се обсъждат въпроси и проблеми важни за участничките, свързани с равенството на половете и женското движение в България. Всяка тема се разглежда през призмата на кино, музика, литература и други културни феномени. Сбирките се провеждат веднъж месечно, а в центъра им е предварително избран филм или текст, свързан с борбите за равенство на половете, женското преживяване и българския контекст.


Събитието се организира от Фондация „Екатерина Каравелова“ с финансовата подкрепа на Български фонд за жените “ по линия на програма „Мисия възможна“. Мненията, изказани по време на дискусиите отразяват единствено позициите на фасилитаторите.