Общност, Политики

Над 100 организации се включиха в предизборния дебат “ТЯ в Европа”

Над 100 организации – представители на публичния и частен сектор, НПО, медии и граждани се включиха в предизборния дебат за изборите за Европейски парламент “ТЯ в Европа”, организиран от Фондация “Екатерина Каравелова”.

Събитието събра Деница Симеонова от ПП-ДБ, Вяра Емилова от БСП, Лидия Стойкова-Чорбанова от Левицата и Вера Стаевска от Зелено движение на градивен диалог за пътя на страната ни в ЕС по четири основни теми – мир и сигурност, климатичните промени и зеления преход, Европа на различни скорости и равнопоставеност на половете.

Четирите дами представиха основните тези и приоритети в предизборните им платформи и заявиха за какво ще работят като част от ЕП, като наред с това събитието даде възможност на задаване на въпроси от страна на публиката и пряка комуникация с представителите на водещите партии и коалиции, регистрирали се за вота на 9 юни. 

“Организираме това събитие, тъй като гласът на жените в политиката трябва да се чува. При 52% жени от населението на България, процентът на жените в българската политика никога не е достигал дори 30%. От всички участници в дебати излъчени по БНТ и БНР, на предсрочните парламентарни избори през 2023, едва 9% са били жени”, заяви председателят на Фондацията и модератор на събитието Марина Кисьова де Хеус. 

Тя допълни, че организацията ще работи за насърчаването на дамите в политиката чрез Общността на жените лидери в България “ТЯ в България”, която инициира. 

“Общността ще даде възможност на дами, представители на граждански организации, медии, политически партии, културни и образователни институции, неформални групи и колективи да се включат в програма за подкрепа, в рамките на която ще организираме обучения, информационни сесии и много други. Първото обучение ще е “Лидерство, базирано на ценности, защото именно дефицитът на ценности при вземането на политически решения отблъсква много хора от обществено-политическия живот в момента”, коментира Кисьова де Хеус.

Наред с това “ТЯ в България” ще работи за насърчаването на жените в политиката и чрез специална онлайн платформа, срещи на живо, информационни сесии и много други.

Всичко за “ТЯ в България” ще откриете тук.

ТЯ в Европа се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са единствено на Фондация “Екатерина Каравелова” и не отразяват непременно тези на Българския фонд за жените, Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция за образование и култура. Нито БФЖ, нито ЕС, нито ЕИАОК могат да бъдат държани отговорни за тях.