Общност

Не оставяйте собствените и чуждите предразсъдъци да ви ограничават в представите за вашето бъдеще – интервю Деница Чакърова

Отгледана под бюрата на архитектите и инженерите в семейството си, нямах друг шанс освен да избера нещо подобно и за своя професионален път. Преплитайки го с любовта към технологиите – графичният дизайн се оказа логическо продължение на интересите ми. С времето дойде и стремежът да създавам работещи и приятни не само за окото, но и за цялостното преживяване уеб сайтове и инструменти. И така вече почти 20 години се развивам във визуалната част на информационните технологии. От две години развивам и екипа ми от около 10 дизайнера в Novarto, работейки в сферите: илюстрация, графичен дизайн, брандинг, UI и UX.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?
Сутрин натискам ‘snooze’ бутона на алармата си поне 3 пъти. Не съм от тези хора, които стават в 5 и успяват да спортуват и медитират. Първата ми мисъл е за Чери – черният ми лабрадор, който чака закуската си.

С какво се занимаваш професионално?
Използвайки езика на визуалното и анализирането на бизнес и клиентските нужди, се старая да намаля представата, че пред нас е един екран, една машина, а по-скоро разговаряме с човек, който ни разбира и ни помага.

Какви са предизвикателства, с които се сблъскваш? 
Ако прекалено дълго време прекарваме в комфортната си зона, това не е особено градивно. Добре е сами да търсим предизвикателствата, дори и да липсват в ежедневието ни. Те са изключително полезни и преминавайки през тях ние израстваме и се развиваме. Личното ми предизвикателство от известно време е работата с различни хора. Намирането на общ език и разбирателство е изкуство, в което всеки трябва да положи усилия за постигане на общите цели.

Как се вдъхновяваш и търсиш нови идеи?
Вдъхновението и новите идеи идват в следствие на случки и впечатления, които се натрупват постоянно в нас от ежедневието ни. Според мен е изключително важно да обръщаме внимание с какво го изпълваме. Защото мечтите и идеите ни са провокирани от хората, с които се виждаме; музиката, която слушаме; филмите, които гледаме; статиите и книгите, които четем и местата, които посещаваме.

Защо в Пловдив?
С всеки изминал ден Пловдив е още по-лесен избор за мен. С всяко пътуване, завръщането е по-желано. За мен България и Пловдив са местата на възможностите на неутъпканите пътища.

Съвет, който би дала на момичетата, които са решили да изберат професия в ИКТ сектора? 
Колкото и да е клиширано – бъдете себе си и се развивайте постоянно. Не оставяйте собствените и чуждите предразсъдъци да ви ограничават в представите за вашето бъдеще.

Фондация „Екатерина Каравелова“ и Мол Марково Тепе обединяват сили, за да отбележат заедно Международния ден на жените в информационните и комуникационни технологии (ИКТ) със специално издание на ТЯ в Пловдив. На 28-ми април от 18:30 часа в Мол Марково Тепе, Деница Чакърова, Диляна Тоцева и Теодора Вълчанова ще разкажат за своя професионален път в рамките на събитието „ТЯ в Пловдив – специално издание: Супержените в технологиите и комуникациите“.

Очакваме ви на 28 април от 18:30 в Мол Марково Тепе, ниво партер. Вход свободен!