Политики

Политици обсъдиха въвеждането на вътрешно-партийни квоти по пол като временнна мярка, за да се увеличи участието на жените в процесите на взимане на решения

След местните избори от 28 областни града, само един ще бъде управляван от жена – Габрово. Традиционно дела на избраните жени кметове е нисък, но сега е паднал до 13%. На национално ниво ситуацията също изглежда тревожно като в Народното събрание има само 61 жени народни представители от общо 240 депутата.

На 28 ноември в София се проведе конференция “Жените в политиката: на местно, национално и европейско ниво”, организирана от Българската платформа към Европейско женско лоби, която събра представители на различни политически партии, на европейски и български институции, посланици, експерти от гражданското общество и медии.

Марина Кисьова де Хеус от фондация Екатерина Каравелова модерира първия панел “Жени и избори – предизвикателствата пред жените в политиката. Джендър мейнстрийминг в политиките на Република България”, в който участие взеха:

  • Росица Кирова, зам. председател на Народното Събрание, народен представител от партия ГЕРБ
  • Илина Мутафчиева, народен представител от ППДБ/ Зелено Движение
  • Д-р Александър Симидчиев, народен представител от ППДБ/Да, България
  • д-р Веселка Христамян, Общински съветник в Пловдив от коалицията ППДБ/Да, България
  • Яница Станчева, кандидат за кмет на гр. Казанлък на местните избори от Левицата

Стереотипите бяха идентифицирани от всички участници като пречка пред равнопоставеното участие. Обсъдена беше нуждата от въвеждането на вътрешно-партийни квоти като временна мярка, с която да се постигне баланс.

Росица Кирова от ГЕРБ направи две важни предложения: 1. Създаване на женска платформа в Народното събрание, където всички жени народни представители да могат да общуват, независимо от своята партийна принадлежност. 2. Въвеждане на законодателни стимули за равно участие на жените на избираеми места в листите.

Силно впечатление направи участието на д-р Симидчиев, народен представител от ППДБ, които сподели научни публикации по темата, които показват, че има огромна разлика в това колко са жените в политиката в зависимост от идеологията на партията и даде пример със Щатите, където е жените в демократичната партия са около 40%, много повече от колкото при републиканците. Той сподели, че след като Да, България има клауза за равнопоставеност в Етичния си кодекс настоящите състави на ръководството на партията са с над 30%, а в местната власт те често са над 70%.

Веселка Христамян, общински съветник в Пловдив сподели, че “Ние все още не можем да пробием стъкления таван и усещането, че жените имат равни права в политиката и право на равно участие. Една демокрация, ако не представлява и не дава възможност за представителство на 52% от своето общество тя не е никаква демокрация”.

Яница Станчева обърна внимание на важността на образованието и също реферира към факта, че участието на жените в една партия е пряко зависещо от идеологията на партията и даде пример с Левицата, която традиционно има най-високо участие на жени на избираеми места в листите си.

Илина Мутафчиева от Зелено движение сподели, че като жена, която е родила и е млада майка, докато е в Народното събрание се е сблъскала с дискриминация от страна на други жени депутати и липса на солидарност.

Подробен доклад на фондация „Екатерина Каравелова” по темата за предизвикателствата пред участието на жените в политиката може да бъде намерен тук.

***

Настоящата публикация стана възможна с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са единствено на автора и не отразяват непременно тези на Българския фонд за жените, Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция за образование и култура. Нито БФЖ, нито ЕС, нито ЕИАОК могат да бъдат държани отговорни за тях.