Общност

„Следвай мечтите си“ – ТЯ в Пловдив в Мол Марково Тепе

В края на месец април заедно с Мол Марково Тепе реализирахме специално издание на ТЯ в Пловдив, за да отбележим Международния ден на момичетата в информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Това е инициатива на Международния съюз по далекосъобщения към ООН, стартирала през 2011 г., чиято цел е насърчаването на повече момичета и жени да изберат кариера в сферата на ИКТ. По данни към 2020 година в Европа жените, работещи в тази сфера са 17%. България е лидер в ЕС по отношение на дела на жените в ИКТ сектора с 28.2%, следвана от Гърция (26.5%) и Румъния (26.2%). И в трите държави обаче този дял намалява спрямо съотношението десет години по-рано. С най-ниско участие на жените в сектора са Чехия с 10.3%, Малта с 11% и Унгария с 12.3%.

Личните истории обаче са по-интересни и вдъхновяващи. Затова поканихме три успешни дами от ИКТ сферата в Пловдив, които ни разказаха за професионалния си път и споделиха ценни уроци и препоръки към младите жени, които желаят да се развиват в тази сфера. Имахме удоволствието да разговаряме с Диляна Тоцева, QA мениджър в „МенторМейт“, Теодора Вълчанова, маркетинг мениджър в „Мексон“ и Деница Чакърова, UX и дизайн лидер в „Новарто“.

Деница Чакърова, UX и дизайн лидер в Novarto
Диляна Тоцева, QA мениджър в MentorMate
Теодора Вълчанова, маркетинг мениджър в Mexon

 „По никакъв начин тази мъжка сфера не ме е притеснявала.“ сподели Диляна Тоцева и допълни: „Ако човек е целеустремен, може да постигне всичко, което желае. Ние жените сме изключително мотивирани, изключително организирани. Много често даваме много по-колоритни и креативни идеи в сравнение с нашата мъжка половина в компанията. Точно ние донасяме част от промяната, която е необходима, за да минем на следващото ниво.“

Деница Чакърова сподели своето виждане за това колко е важно човек да следва мечтите, като ги очертае и си ги представи. Тя обърна внимание на някои от уроците, които е научила от работата си като UE и дизайн лидер. Деница посочи значимостта на границите за свободата и творческата работа и важността на ученето и предварителната подготовка за успеха на един професионален казус. Акцент в нейното представяне беше и историята й за това как е преодоляла несигурността си да комуникира притеснения, които е имала относно успеха на техен продукт и как нейната активност в този момент е донесла положителен резултат за компанията.

Маркетинг мениджърът Теодора Вълчанова разказа своя път през тази професия и сподели, че най-важното за един маркетолог е да обича еднакво всички марки, за които работи. „Много важно е маркетологът да пречупва комуникацията си по правилния начин, за да достигне до правилните хора и да им каже правилното нещо.“  Теодора подчерта колко е важно човек да има вяра в себе си, за да се развива успешно в областта, която желае. Тя посочи различните аспекти, за които маркетологът мисли, когато организира събитие от кампания – правилно таргетиране, разнообразие на дейностите, безопасност, атрактивност и способност да ангажира хората.

Маргарита Спасова и Елена Лулчева от нашия екип
Ангажираната публика, която направи събитието прекрасно
Дискусия по време на интерактивната дейност, водена от Маргарита и Елена от нашия екип

В края на събитието Маргарита Спасова и Елена Лулчева от екипа ни представиха „Пътеводител към себе си“ – наръчник за личностно развитие на фондация „Екатерина Каравелова“, който помага на млади момичета и жени да открият автентичното си „Аз“, да го отстояват в отношенията с околните, да изяснят целите си и да ги следват по-уверено. Двете поканиха гостите на събитието да участват в интерактивно занимание за промяна на мисловните модели, които ползваме и които понякога ни пречат в следването на стремежите ни. Срещата приключи със споделяне на опит, нови запознанства и добро настроение.

Изключително благодарни сме на Мол Марково Тепе в лицето на Ивелина Начева за това, че разпознава каузата за подкрепа на жените като част от корпоративната социална отговорност на компанията. Радваме се, че Мол Марково Тепе освен място за пазаруване, се развива и като място за събития в подкрепа на местната общност.

Можете да видите видео запис на специалното издание на ТЯ в Пловдив тук.

Снимки: twodogstwocats.com

Интерактивна дейност за промяна на ограничаващите ни вярвания
Ивелина Начева, маркетинг мениджър на Мол Марково Тепе
Дискусия по време на интерактивната дейност, водена от Маргарита и Елена от нашия екип
Ивелина Начева, маркетинг мениджър на Мол Марково Тепе и Марина Кисьова де Хеус, изпълнителен директор на фондация „Екатерина Каравелова“
Обсъждане в групи на ограничаващите вярвания, които ни пречат за постигане на целите ни
Теодора Вълчанова, маркетинг мениджър на Mexon и Диляна Тоцева, QA мениджър на MentorMate