Общност

Жени и момичета от Балканите ще мерят сили в разработката на игри 

Жените представляват 47% от всички европейци, които играят видео игри (около 56 милиона), както и 53% от всички мобилни играчи. От друга страна само 20,38% от работещите в гейминг индустрията в Европа са жени. Тези данни, както и липсата на обособена общност за развитие, споделяне на опит и възможност за комуникация на международно ниво, дава тласък за стартиране на Balkan Game Jam Women Edition. Събитието е 24-часов хакатон по пример на Global Game Jam и ще се проведе в хибриден формат – онлайн и присъствено в град Пловдив – на 4 и 5 ноември.

Целта на организаторите е да създадат платформа, с която да започнат общност за момичета и жени от балканските държави и региона, които се интересуват от разработка на игри. Участниците в хакатона ще работят заедно, без граници, като фокус ще бъде сътрудничеството, забавлението и креативността, споделянето на знания и развиването на умения. Изданието на събитието е насочено към жени, за да се повиши интереса им към разработката на игри и за да насърчи повече момичета и жени да изберат кариера в игровата индустрия. Една от амбициозните цели на организаторите е да помогнат на тези, които искат да продължат да се занимават с разработка на игри след събитието.

В Balkan Game Jam Women Edition ще участват отбори от различни държави на Балканите. Участниците от Македония ще се включат онлайн, а в България ще могат да преживеят вълнуващото събитие на живо. То ще се проведе на 5 ноември в Технически университет – филиал Пловдив, в зависимост от ковид ситуацията, и е част от програмата на фестивала Sofia Game Night. Очакват се още участници от Хърватия, Румъния, Сърбия и Албания. Всички участници ще работят дигитално, в платформата Дискорд, дори тези на живо в Пловдив. 

Участниците в хакатона ще бъдат разделени на отбори и ще имат 24 часа да разработят и представят игра по зададена тема. Играта може да бъде компютърна, мобилна или настолна, а най-добрите идеи ще получат награди. Всеки отбор ще работи с ментор, а участието в Пловдив става с предварително записване. Дигиталният формат на събитието дава възможност за включване дори от малки населени места, както и от други градове. 

Основна цел на събитието е да се адресират нуждите на жените в сферата и да се развие общност за момичета и жени от балканският регион, които се интересуват от разработката на игри и имат нужда от пространство за обмяна на опит и създаване на нови контакти и познанства. 

Повече информация ще намерите във фейсбук и на сайтана събитието.

Фондация “Екатерина Каравелова” подкрепя събитието с участието на доброволци.